The Ordinary Vitamin C Suspension 23% + HA Spheres 2% | Recenzija


Beauty / Thursday, October 22nd, 2020

Vitamin C nezaobilazan je u njezi kože – djeluje kao snažan antioksidans, koži daje zdravi sjaj i djeluje na hiperpigmentacije. The Ordinary u svojoj ponudi ima čak osam formulacija vitamina C, a prvi koji sam odlučila isprobati je kontroverzni Vitamin C Suspension 23% + HA Spheres 2%, koji mnogi ne vole zbog teksture, dok je drugima holy grail proizvod.

The Ordinary Vitamin C Suspension Recenzija

O proizvod

The Ordinary Vitamin C Suspension 23% + HA Spheres 2% je visokokoncentrirana suspenzija praha askorbinske kiseline (vitamin C), bez vode i silikona. Zbog takve formulacije, tekstura proizvoda je opisana kako „teški serum“ pa osjećaj na koži nije kao kod drugih seruma i krema, već se pod prstima osjeti prah, a proizvod se duže upija.

Vitamin C djeluje na ublažavanje hiperpigmentacija, ujednačava ten, potiče proizvodnju kolagena i štiti od slobodnih radikala koji uzrokuju preuranjeno starenje kože pa se smatra jednim od najboljih sastojaka za njegu kože. Ovaj proizvod koristi askorbinsku kiselinu, odnosno čisti oblik vitamina C, koji se smatra najučinkovitijim oblikom vitamina C u njezi kože te se većina istraživanja odnosi upravo na njega. Noviji derivati poput magnezijevog askorbil fosfata (MAP) i natrijevog askorbil fosfata (SAP) stabilniji su i nježniji za kožu, no manje su istraženi pa se njihova učinkovitost ne može izjednačiti s askorbinskom kiselinom. Ipak, askorbinska kiselina je iznimno nestabilna, sklona oksidaciji (serumi često poprime tamnonarančastu ili smeđu boju) te može iritirati kožu zbog čega se sve češće koriste derivati vitamina C. Budući da ova formulacija ne sadrži vodu, radi se o stabilnoj formulaciji koja ne bi trebala oksidirati u pakiranju. Iritacije su moguće, kao i kod drugih proizvoda s askorbinskom kiselinom, pa je potrebno pripaziti pri uvođenju u rutinu.

The Ordinary Vitamin C Suspension Recenzija

Uz askorbinsku kiselinu kao glavni sastojak, ovaj proizvod sadrži sastojke koji omogućavaju stvaranje suspenzije, emolijense koji poboljšavaju teksturu proizvoda i omekšavaju kožu te hijaluronsku kiselinu koja doprinosi hidrataciji kože.

Ne sadrži alkohol, parfem, ulja i silikone.

Kako koristiti

Proizvod se može koristiti ujutro ili navečer, samostalno ili se može pomiješati s drugim proizvodima (primjerice hidratantnim serum ili kremom, izbjegavajući proizvode koji imaju druge aktivne sastojke poput AHA kiselina i retinoida). Nakon nanošenja može se očekivati blago peckanje, osobito tijekom prva dva tjedna korištenja. Ako je prejako, preporučuje se pomiješati proizvod s nekim drugim.

Vitamin C, osobito kada se radi o askorbinskoj kiselini, može iritirati kožu. Budući da se kod ovog proizvoda radio iznimno visokoj koncentraciji vitamina C, preporučljivo je polako krenuti s korištenjem, nanoseći manju količinu proizvoda 2-3 puta tjedno. Prije prvog korištenja, osobito ako prvi put koristite vitamin C ili imate osjetljivu kožu, dobro je napraviti patch test (upute ovdje).

Osim iritacije, kod korištenja proizvoda s vitaminom C može se dogoditi da koža poprimi tamniji izgled. Naime, askorbinska kiselina oksidira u dehidroaskorbinsku kiselinu koja ima narančasto-smeđu boju, a ona se zatim pretvara u eritrulozu, sastojak koji se koristi u proizvodima za samotamnjenje. Zbog toga koža može izgledati tamnije, no pritom ne nastaje oštećenje kože i proizvodi su sigurni za korištenje (ako proizvod sam nije oksidirao u pakiranju). [1]

The Ordinary Vitamin C Suspension Tekstura

Moje iskustvo

Ovaj proizvod sam koristila tijekom 6 mjeseci, uz povremene pauze. Formulacija je stabilna i nije oksidirala. Budući da se najviše negativnih recenzija ovog proizvoda odnosi na njegovu grubu i masnu teksturu, očekivala sam da će biti užasna, no nije mi bila tako loša. Kada se stavi u većoj količini, ostavi masni sloj koji stoji na koži, ali s obzirom na to da se radi o iznimno koncentriranom proizvodu, dovoljna je vrlo mala količina. Pod prstima se osjeća fini prah, ali ne grebe niti djeluje pregrubo te mi se nije gulio s lica.

Koristila sam ga ujutro, nanoseći malu količini kao prvi korak u rutini, a zatim bih nastavila s uobičajenim hidratantnim serumom ili kremom. Ponekad sam ga miješala s hidratantnom kremom (The Ordinary Natural Moisturizing Factors) i tada se ne osjete zrnca praha, već se tekstura stopi s kremom. Kod prvih nekoliko korištenja osjetila sam vrlo blago peckanje, no nije mi izazvao druge iritacije i nije oksidirao na koži.

Nakon nekoliko tjedana redovitog korištenja ovog proizvoda, primijetila sam da hiperpigmentacije blijede, a koža izgleda ujednačenije. Daje lijep sjaj licu i djeluje hidratantno. Iako tekstura nije savršena, nije mi predstavljala problem budući da sam bila zadovoljna rezultatima.

The Ordinary je transparentan oko teksture ovog proizvoda i definitivno se neće svidjeti svima. Ako tražite svoj prvi vitamin C serum ili vam je ovo prvi susret s brendom, ne bih preporučila ovaj proizvod budući da se radi o visokoj koncentraciji vitamina C koja potencijalno može dovesti do iritacija. Uz teksturu, koja je mnogima neugodna, to bi vas moglo odbiti od brenda, koji nudi mnoge pristupačne i učinkovite proizvode. The Ordinary nudi još 7 formulacija vitamina C, različitih koncentracija i derivata, a možete se posavjetovati njihovim vodičem pri izboru.

Reakcije i rezultati bilo kojeg proizvoda za njegu kože uvijek su individualni i različiti, a to je osobito prisutno kod aktivnih sastojaka kao što je vitamin C. Ako ste već isprobali više proizvoda s vitaminom C, tražite jaču koncentraciju ili pristupačan serum, ovaj proizvod mogao bi naći mjesto u vašoj rutini. Preporučujem da krenete s vrlo malom količinom proizvoda pomiješanom s hidratantnom kremom kako bi tekstura bila ugodnija.

Cijena The Ordinary Vitamin C Suspension 23% + HA Spheres 2% je 5,80 eura, a dolazi u količini od 30 ml.

Sastojci

Ascorbic Acid, Squalane, Isodecyl Neopentanoate, Isononyl Isononanoate, Coconut Alkanes, Ethylene/Propylene/Styrene Copolymer, Ethylhexyl Palmitate, Silica Dimethyl Silylate, Sodium Hyaluronate, Glucomannan, Coco-Caprylate/Caprate, Butylene/Ethylene/Styrene Copolymer, Acrylates/Ethylhexyl Acrylate Crosspolymer, Trihydroxystearin, BHT.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.