The Ordinary Hyaluronic Acid 2% + B5 serum | Recenzija


Beauty / Tuesday, September 3rd, 2019

Hijaluronska kiselina jedan je najpopularnijih sastojaka za njegu kože, ponajviše zbog instant plump učinka koji daje i sposobnosti hidratizacije kože. Budući da hijaluronska kiselina na sebe veže veliku količinu vode (otprilike, 1 gram na sebe može vezati do 1000 grama vode), serumi koji ju sadrže privremeno daju koži puniji izgled te mogu ublažiti vidljivost finih linija. Gotovo svaki brend u ponudi ima neki proizvod s hijaluronskom kiselinom, a The Ordinary Hyaluronic Acid 2% + B5 serum kombinira pristupačnost i učinkovitu formulaciju. U nastavku saznajte više o djelovanju hijaluronske kiseline i opravdava li ovaj serum svoju popularnost!

O proizvodu

The Ordinary Hyaluronic Acid + B5 je serum namijenjen hidrataciji kože, a kombinira hijaluronsku kiselinu niske, srednje i visoke molekularne mase kako bi dubinski hidratizirao kožu i dao joj puniji izgled. Također sadrži vitamin B5 (pantenol) koji hidratizira, umiruje, pomaže obnoviti kožu i pridonosi normalnom funkcioniranju zaštitne barijere kože. [1, 2]

Hijaluronska kiselina prirodno je prisutna u koži, a zaslužna je za hidrataciju, pomaže pri obnavljanju kože i štiti od slobodnih radikala. Nalazi se u površinskom sloju kože, epidermisu, a većina hijaluronske kiselina sadržana je u sloju koji se nalazi ispod, dermisu. Starenjem koža značajno gubi hijaluronsku kiselinu u epidermisu što, uz smanjenje kolagena, vodi do gubitka vlažnosti i elastičnosti kože. Osim prirodnih procesa u tijelu, na gubitak hijaluronske kiseline u koži utječe i štetno UV zračenje koje uzrokuje prijevremeno starenje kože.

The_Ordinary_Hyaluronic_Serum_B5_Recenzija

U proizvodima za njegu kože, hijaluronska kiselina ima primarno ulogu hidratacije. Budući da na sebe može vezati veliku količinu vode, vraća vlažnost i privremeno daje puniji izgled koži pa može trenutno smanjiti vidljivost finih linija. Bitno je naglasiti da je takav učinak privremen, odnosno hijaluronska kiselina u proizvodima za njegu kože ne djeluju dugoročno poput, primjerice, retinola. Enzim hijaluronidaza koji se nalazi u koži razgrađuje hijaluronsku kiselinu pa učinak proizvoda koji ju sadrže traje 24-36 sati. Jedan od sastojaka koji postaje sve popularniji je poliglutaminska kiselina koja može usporiti djelovanje hijaluronidaze pa korištenje seruma s poliglutaminskom kiselinom, zajedno s hijaluronskom, može produljiti učinak hidratacije i punije kože. [3, 4, 5]

Najbolje je birati proizvode koji, poput ovog, sadrže hijaluronsku kiselinu različitih molekularnih masa. Ovaj serum sadrži hijaluronsku kiselinu u ukupnoj koncentraciji od 2%, a kombinacija je niske, srednje i visoke molekularne mase, kao i naprednog umreženog polimera hijaluronske kiseline. Ovaj polimer ima pet puta veću sposobnost privlačenja vode od obične hijaluronske kiseline pa osigurava dugotrajnu hidrataciju. [6] Ovakva formulacija osigurava dubinsku hidrataciju kože, ne samo površinsku. Ipak, niti najmanje molekule hijaluronske kiseline ne mogu doprijeti do dermisa, već samo do donjih slojeva epidermisa.

Ne sadrži ulja, alkohol, parfem i silikone.

Kako koristiti

Ovaj serum može se koristiti ujutro i navečer, prije krema. Prije seruma s hijaluronskom kiselinom, a po potrebi i nakon, dobro je koristiti hidratantni tonik te nanijeti serum dok je koža još vlažna. Budući da hijaluronska kiselina na sebe veže vodu, ako u zraku nema dovoljno vlage, na sebe može vezati vlagu iz kože te ju tako dehidrirati. Dobri proizvodi za ovu namjenu su Pixi Rose Tonic (recenzija) i Skintegra Nectar (recenzija), a možete koristiti i termalnu vodu.

The_Ordinary_Hyaluronic_Acid_B5_Recenzija

Moje iskustvo

Kao i većina sličnih proizvoda, ovaj proizvod ima vrlo laganu gel teksturu te je blago ljepljiv nakon nanošenja. Budući da ga uvijek nanosim na vlažnu kožu nakon tonika i odmah stavljam hidratantnu kremu, ne osjetim ljepljivost seruma. Ono što se dosta često navodi kao mana ovog seruma je njegovo mrvljenje (pilling) s lica kada se počnu nanositi drugi proizvodi, no ja nisam imala problema s time te mi djeluje vrlo ugodno na koži. Ako ste imali takvo iskustvo s ovim ili nekim drugim proizvodom, pokušajte koristiti manje proizvoda ili koristiti nježni kemijski eksfolijant ili piling kako bi uklonili mrtve stanice kože i omogućili  bolje upijanje proizvoda. [7]

Ovaj serum odlično radi svoj posao te je postao stalni dio moje rutine. Vraća vlažnost koži te ju čini punijom i mekšom. Smatram da se radi o učinkovitom i pristupačnom proizvodu koji može odgovarati svim tipovima kože, uz odgovarajući ostatak rutine, što uključuje hidratantni tonik i hidrantnu kremu ili ulje koji odgovaraju vašem tipu kože.

The Ordinary Hyaluronic Acid 2% + B5 serum dolazi u staklenoj bočici s kapaljkom, a cijena je 6, 80 eura za 30 ml i 12, 20 eura za 60 ml.

Ako želite saznati više informacija o hijaluronskoj kiselini, preporučujem ovaj video australskog dermatologa Davina Lima.

Sastojci

Aqua (Water), Sodium Hyaluronate, Pentylene Glycol, Propanediol, Sodium Hyaluronate Crosspolymer, Panthenol, Ahnfeltia Concinna Extract, Glycerin, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, Citric Acid, Isoceteth-20, Ethoxydiglycol, Ethylhexylglycerin, Hexylene Glycol, 1,2-Hexanediol, Phenoxyethanol, Caprylyl Glycol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.