The Ordinary Alpha Arbutin 2% + HA | Recenzija


Beauty / Thursday, March 18th, 2021

O proizvodu

The Ordinary Alpha Arbutin 2% + HA je koncentrirani serum s alfa arbutinom i hijaluronskom kiselinom koji pomaže ujednačiti izgled kože i ukloniti hiperpigmentacije.

Glavni aktivni sastojak, alfa arbutin, djeluje na posvjetljivanje mrlja i hiperpigmentacija koje ostaju nakon akni ili zbog oštećenja izazvanih suncem. Do pojave tamnih mrlja na koži dolazi zbog povećane proizvodnje melanina u koži koja može biti posljedica izlaganja suncu, upalnih procesa, utjecaja hormona, ozljeda i starosti. Alfa arbutin usporava proizvodnju melanina te, osim što pomaže kod postojećih hiperpigmentacija, djeluje i preventivno na nastanak novih. Smatra se sigurnom i nježnom opcijom za posvjetljivanje hiperpigmentacija  i dobra je alternativa za retinoide i AHA kiseline, koji mogu iritirati kožu. Ipak, budući da ovaj serum sadrži visoku koncentraciju alfa arbutina, najbolje je u početku koristiti malu količinu proizvoda nekoliko puta tjedno, osobito ako vam je koža sklona osjetljivosti. [1]

Kao i većina The Ordinary proizvoda, sastav ovog seruma je vrlo jednostavan te, uz alfa arbutin i hijaluronsku kiselinu, sadrži konzervanse i sastojke koji poboljšavaju teksturu. Hijaluronska kiselina dobro je poznati humektans koji pomaže hidratizirati kožu. U kozmetičkim proizvodima prisutna je u različitim oblicima, a ovaj serum sadrži hidrolizirani natrijev hijaluronat, oblik hijaluronske kiseline niske molekularne mase koji može hidratizirati dublje slojeve kože. [2]

Ne sadrži silikone, ulja, alkohole i parfeme.

The Ordinary Alpha Arbutin HA_Recenzija

Kako koristiti

Nanijeti 2-3 kapljice proizvoda na čistu suhu, kožu jednom ili dva puta dnevno. Alfa arbutin može se koristiti u kombinaciji s kiselinama, retinoidima, vitaminom C i niacinamidom, no u početku ga je najbolje koristiti samostalno. Iako drugi aktivni sastojci mogu ubrzati blijeđenje hiperpigmentacija, također može doći i do osjetljivosti i iritacija.

Kao dio jednostavne rutine, ovaj serum se može koristiti kao prvi korak u jutarnjoj i večernjoj rutini, a zatim nanijeti hidratantni serum i/ili kremu. Tijekom dana obavezno koristiti kremu s visokim zaštitnim faktorom budući da će ona pomoći zaštiti kožu od novih oštećenja i hiperpigmentacija. Za uklanjanje hiperpigmentacija potrebno je puno vremena i strpljenja te su proizvodi sa zaštitnim faktorom neizostavan dio takve rutine.

Ako koristite proizvode s AHA ili BHA kiselinama ili retinoide, možete nanositi ovaj serum ujutro, a AHA, BHA i retinoide kao dio večernje rutine. Ako vam je koža već naviknuta na jače aktivne sastojke i njihove kombinacije, alfa arbutin možete koristiti i u istoj rutini s njima. Često se preporučuje u kombinaciji s niacinamidom ili azelaičnom kiselinom, koji također djeluju na hiperpigmentacije. Možete prvo nanijeti ovaj serum, zatim proizvod s niacinamidom ili azelačinom kiselinom pa proizvode za hidrataciju. Na isti način ga možete  koristiti uz proizvode s retinoidima i vitaminom C. Proizvode s AHA i/ili BHA kiselinama nanesite kao prvi korak na suhu, čistu kožu, zatim ovaj serum pa hidratantni serum ili kremu.

The Ordinary Alpha Arbutin HA_Recenzija

Moje iskustvo

Serum ima laganu gel teksturu i brzo se upija, uz blago ljepljivi osjećaj koji nestaje kada se nanese ostatak rutine. Vrlo je nježan i nije mi izazvao peckanje i druge iritacije te se dobro slaže s drugim aktivnim sastojcima.

Nekoliko tjedana sam ga koristila samostalno, bez drugih aktivnih sastojaka, dva puta dnevno. Vrlo brzo daje koži svjetliji, ujednačeniji izgled, slično kao Caudalie Vinoperfect Serum, koji mi je jedan od omiljenih proizvoda. Nakon samostalnog korištenja alfa arbutina, ponovno sam uvela i serume s AHA kiselinama i retinoidom u rutinu, koji su zasigurno doprinijeli blijeđenju mrlja od prištića, no čini mi se da je ovaj serum malo ubrzao taj proces.

Iako mi ne djeluje brzo na uklanjanje hiperpigmentacija, kao npr. Avene Triacneal Expert emulzija koja sadrži retinaldehid, The Ordinary Alpha Arbutin 2% + HA dobar je saveznik za prevenciju i blijeđenje tamnih mrlja. Koži daje svježiji izgled, nježan je i ugodne teksture pa ga je lako uklopiti u rutinu.

Ovaj serum dobar je izbor ako vam je koža osjetljiva na popularne sastojke za uklanjanje hiperpigmentacija kao što su AHA kiseline, retinoidi ili vitamin C. Za brži učinak može se koristiti i u kombinaciji s proizvodima koji sadrže niacinamid ili azelaičnu kiselinu, sastojke koji su dovoljni nježni za svakodnevno korištenje, a imaju i druge koristi za kožu. Budući da alfa arbutin djeluje preventivno na nastanak novih hiperpigmentacija, ovaj serum može biti odličan dodatak rutini tijekom cijele godine, a osobito ljeti, uz obavezno korištenje kreme s visokim zaštitnim faktorom.

The Ordinary Alpha Arbutin 2% + HA dolazi u količini od 30 ml, a cijena je 8,90 eura.

Sastojci

Aqua (Water), Alpha-Arbutin, Polyacrylate Crosspolymer-6, Hydrolyzed Sodium Hyaluronate, Propanediol, PPG-26-Buteth-26, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Lactic Acid, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, Ethoxydiglycol, Phenoxyethanol, Chlorphenesin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.