Skintegra Superba C | Recenzija


Beauty / Saturday, November 3rd, 2018

Jedan od prvih domaćih blogova o kozmetici koje sam pratila bio je Babushka’s Suitcase. Blogerica Jelena Skendžić zanimljivim i informativnim postovima osvojila je brojne čitatelje, a njezin brend Skintegra u tek nešto više od godinu dana postao je omiljen među zaljubljenicima u njegu kože. Jelena je, potaknuta potrebama svoje kože, odlučila pokrenuti kozmetički brend jedinstven na hrvatskom tržištu. Radi se o kozmeceutici, kozmetici za zahtjevnu kožu koja ima klinički dokazane učinke. Sve bolja informiranost potrošača o proizvodima i sastojcima dovela je do pojave kozmetike koja fokus stavlja na aktivne sastojke koji imaju dokazano i specifično djelovanje pa svoje kupaonske ormariće sve više punimo bočicama s glikolnom kiselinom, retinoidima, salicilnom kiselinom, vitaminom C i ostalim aktivnim sastojcima. Serumi s vitaminom C svakako su među najpopularnijim proizvodima za njegu kože u posljednje vrijeme, pa ne čudi da je Skintegrin Superba C serum bio jedan od najiščekivanijih proizvoda ove godine. Nakon oduševljenja Skintegrinim Clarionom, morala sam isprobati i Superbu C!

Skintegra_Superba C

Što je Superba C?

Skintegra Superba C je serum koji sadrži kombinaciju 10% vitamina C, vitamina E i ferulične kiseline. Namijenjen je umornoj koži koja pokazuje prve znakove starenja, pomaže pri uklanjanju pigmentacijskih mrljica, neujednačenog tona kože te odraslih akni. Sadrži klinički dokazanu koncentraciju SAP-a (o kojem će više riječi biti kasnije), a ono što ovaj proizvod razlikuje od klasičnih seruma s vitaminom C je i to što sadrži feruličnu kiselinu i vitamin E. Superba C je pogodna za vrlo osjetljivu kožu i kožu sklonu rozaceji, a korištenjem ovog seruma ispod proizvoda s UV zaštitom potencira se njegovo zaštitno djelovanje kod izlaganja suncu.

Serum dolazi u posebnoj staklenoj ambalaži koja blokira UV zračenje, što je izrazito bitno budući da je vitamin C osjetljiv na svjetlo. Rok korištenja proizvoda je 6 mjeseci na sobnoj temperaturi, a ako se čuva u hladnjaku traje godinu dana.

Skintegra_Superba C

Vitamin C je, zbog brojnih blagodati za kožu, jedan od kultnih sastojaka za njegu kožu. Kada se lokalno primjenjuje, djeluje kao antioksidans, potiče proizvodnju kolagena, djeluje na posljedice fotostarenja i uklanja hiperpigmentacije na koži. Također posvjetljuje kožu i daje joj zdravi sjaj.

Oblik vitamina C koji se nalazi u Superbi C je SAP (sodium ascorbyl phosphate). Vitamin C dolazi u više oblika, a SAP je najstabilniji među njima, iako na tržištu ne postoji mnogo seruma koji sadrže ovaj oblik vitamina C. Čisti vitamin C, odnosno askorbinska kiselina, najmoćniji je oblik no izrazito nestabilan i sklon oksidaciji u kontaktu sa svjetlom i zrakom pa je teško postići stabilnu formulaciju seruma. Također može iritirati osjetljivu kožu, a kako bi vitamin C ostao aktivan, serum mora biti pakiran u neprozirnu bočicu jer je osjetljiv na svjetlo.

Skintegra Superba C

SAP je znatno stabilniji i nježniji za kožu od askorbinske kiseline, pa je pogodan i za osjetljivu kožu. Djeluje kao antioksidans neutralizirajući slobodne radikale koji uzrokuju prijevremeno starenje kože, potiče proizvodnju kolagena te pomaže pri uklanjanju pigmentacijskih mrljica. Učinkovit je i kod tretiranja akni [1, 2] sprječavajući oksidaciju sebuma koja dovodi do stvaranja akni. Uz to, štiti od oštećenja koje uzrokuje UV zračenje i pojačava djelovanje krema s UV zaštitom.

Superba C sadrži još dva snažna antioksidansa, vitamin E i feruličnu kiselinu. Sinergija vitamina C i E dokazano pruža izvanrednu fotozaštitu, a dodatak ferulične kiseline udvostručuje taj efekt te pridonosi stabilizaciji otopine vitamina C i E [3].

Moje iskustvo

Skintegra Superba C serum bio je moj prvi susret s vitamin C serumom. Unatoč brojnim koristima za kožu, sklonost takvih seruma brzom kvarenju odbijala me od isprobavanja. Zbog stabilne formulacije kojom se odlikuje ovaj serum, kao i cijele filozofije Skintegre, morala sam konačno dodati serum s vitaminom C u svoju rutinu.

Serum dolazi u tamnoj, staklenoj bočici u količini od 30 ml, a jednostavno se dozira pomoću kapaljke. Lagane je, vodenaste teksture, a za cijelo lice dovoljne su 3-4 kapljice. Takva tekstura me oduševila budući da ne stvara osjećaj težine na koži te se brzo upija. Serum je proziran te blagog mirisa, bez dodanih parfema, kao i svi Skintegrini proizvodi.

Skintegra Superba C

Superbu C koristila sam ujutro, nakon čega bih nastavila s rutinom za hidrataciju te nanošenjem kreme sa zaštitnim faktorom. Uz sve Skintegrine proizvode dobit ćete i upute za korištenje pa se ne morate brinuti da ćete pogriješiti u redoslijedu nanošenja proizvoda. Bitno je istaknuti da se Superba C, ako se koristi u kombinaciji s AHA ili BHA eksfolijantima, nanosi nakon proizvoda koji sadrže eksfolijante (npr. Skintegrin Clarion ili Lumion), kao dio noćne rutine.

Serum nije izazvao nikakve probleme na mojoj koži, poput isušivanja i prištića. Nakon nanošenja seruma, ten mi je djelovao ujednačenije i sjajnije, no nisam primijetila učinak na pigmentacije od prištića, na koje mi najbolje djeluje Avène Triacneal Expert emulzija. Zbog dokazanih koristi vitamina C za kožu, nastavit ću s korištenjem Superbe C, barem dok se ne ohrabrim probati neki drugi serum s vitaminom C.

Skintegra Superba C serum košta 199 kuna, a dostupan je u Skintegrinom webshopu te savjetovalištu i dućanu u Zagrebu (Lopašićeva 14) te ostalim prodajnim mjestima.

Sastav

AQUA, SODIUM ASCORBYL PHOSPHATE, METHYLPROPANEDIOL, FERULIC ACID, SODIUM HYALURONATE, TOCOPHERYL ACETATE, XANTHAN GUM, ACACIA SENEGAL GUM, CAPRYLYL GLYCOL, DISODIUM EDTA, CITRIC ACID, POLYSORBATE 60, POLYSORBATE 20, PHENOXYETHANOL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.